M

Megtetszett a dokumentarista családfotózás, de bizonytalan vagy? Íme néhány gyakori kérdés:

A mi életünk nem olyan izgalmas. Félek, unalmasak lesznek a képek.

Tapasztalatból tudom, hogy gyerek(ek) mellett nem lehet unatkozni! Ezért nem kell kalandtúrát betervezni, inkább lassíts egy picit és gondold végig, hogyan és mivel telnek a hétköznapok. Figyeld meg a gyermekeidet milyenek, mikor játszanak, alszanak vagy éppen veszekednek.

Nem csupán a napok, de az évek is hamar elrepülnek: a kisbabából hirtelen óvodás, majd kiskamasz lesz. Ezért vagyok, hogy megörökítsem személyiségük apró vonásait neked és nekik.

A lakásunk egy romhalmaz, túl kicsi, túl sötét, nincs kert…

Bla-bla-bla. Az otthon, tök mindegy, hogy milyen jelzőkkel illetjük, de mégis az otthonod. A fotózás szempontjából pedig előnyös, hiszen az otthoni környezetben sokkal hamarabb feloldódik mindenki. Ráadásul még hitelesebbé, teljesebbé teszi a család történetét, így válik az emlékeitek részévé.

Természetesen ha van olyan hely, amit nagyon szerettek és fontos nektek állok elébe!

Kényelmetlenül, zavarban érzem magam mikor fotóznak.

Pózolni, erőltetetten mosolyogni, belenézni a kamerába elég fárasztó és sokszor nagyon esetlen. A jó hírem az, hogy nálam csak önmagad kell légy. Csak azt kell csináld, amit egyébként is szoktál, szoktatok és ígérem el is felejtkezel a fényképezőgépről.

A férjemet zavarja, ha fotózzák.

A dokumentarista fotózásban az a fantasztikus, hogy senkinek sem kell erőlködnie. Ha legszívesebben az újságot szereted lapozgatni, miközben a gyerekek birkóznak a földön, akkor nyugodtan tegyél így. Én csupán egy kis helyet kérek, hogy lefotózzam!

Mi történik, ha a gyerekek összeomlanak, megunják a fotózást, kitör a kétévesen a dühroham stb.?

A listát a végtelenségig lehetne sorolni, nekem négy fiú mellett van némi tapasztalatom ezekre az esetekre. A lényeg, hogy nem esek/esünk pánikba. Az élet a gyerekekkel már csak ilyen 🙂

Tipp: olyan időpontot keressetek a fotózáshoz, ami lehetőleg stressz- és feladatmentes.

Milyen ruha legyen rajtunk és a gyerekeken?

Ezzel felesleges bajlódnod. Olyan ruha legyen rajtad és a gyerekeken, amiben kényelmesen és jól érzitek magatokat. Minek erőltessük a gyerekekre az inget és bársonynadrágot, ha nem tudnak benne felszabadultan játszani?

Mivel, hogyan készüljünk a fotózásra?

A fotózás célja, hogy megörökítsem hogyan éltek, mivel telik el egy átlagos napotok, ezért fölösleges nagytakarítást végezni, csinosan kiöltözni. Hagyd, hogy megörökítsem azokat a lényeges dolgokat, amik a gyerekkort meghatározzák. Legyen az egy rendetlen, kacatokkal teli gyerekszoba, halomban álló vasalatlan bébiruha, bármi!

Van lehetőség beállított csoportképekre, portrékra?

Ha a fényviszonyok és a körülmények engedik, természetesen van rá lehetőség. Ezt viszont előzetesen jelezzétek felém.

Az oldaladon nagyon sok fekete-fehér kép található.

Nagyon szeretem a fekete-fehér fotókat. Ugyanakkor ha valamelyik képet szívesebben látnátok színesben, nagyon szívesen megszerkesztem nektek.

Minden sorozat felkerül a blogra, facebookra?

A legtöbb sorozatból felkerül egy válogatás a galériába, amit előzetesen elküldök a családnak jóváhagyásra. Csak az ő beleegyezésük után teszem nyilvánossá a képeket. Néhány nagyon jól sikerült  fotó pedig kiemelt helyet kap a portfóliómban.

Természetesen lehetőség van a teljes diszkrécióra is, ez viszont az árazást jelentősen befolyásolja.

Mikor láthatjuk a képeket?

Általában két héten belül kész vagyok a képekkel, de ez egy-egy sűrűbb időszakban bele telhet több időbe is. Ha közbe jön valami és kések a fotókkal, mindig jelzem a családok felé.

Vállalsz fotózást az ország egész területén és külföldön is?

Abszolút! Imádok utazni. 2017-ben az ország nagyobb városaiba és azok környékére szeretnék célzottan családfotózásokat szervezni.